způsob dodání: Celé, bohaté květy sbírám do krabiček, kam se těch větších vejde asi jen pět. Do stejných obalů na podzim trhám také šípky.
dostupnost čerstvé: květen–říjen
popis: Mnou pěstované růže mají béžové, růžové, fialové, červené a rudé květy. V průměru mají 4–9 centimetrů. Všechny také mají mnoho okvětních lístků a nádherně voní. Chuť je velmi lehce nahořklá, oproti tomu sytě červené šípky chutnají sladce.
účinek: Antibiotické účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a blahodárně působí na pleť. Pomáhá při astmatu, posiluje imunitu.
využití: Šípková marmeláda je delikátní záležitostí, jak samotná tak do šípkové omáčky, se zvěřinou. Květy jsou velmi dekorativní ale mimo to poslouží jako přísada především dezertů. V takovém případě tvoří pomyslnou třešničkou na dortu, která ve formě růžové vody dodá originální chuť a květinové aroma. Skvěle funguje například ve skořicových šnecích. Nelze nezmínit také růžový prach, z drcených okvětních listů. Ten jídlo ovoní a navíc vypadá nádherně.