způsob dodání: Miřík řapíkatého odřezávám těsně nad zemí vcelku. A to v době, kdy dorostou všechny řapíky. Naproti tomu bulvu vytrhnu ze země, odříznu kořínky a prodávám s natí nebo bez. Obě varianty na volno.

 

dostupnost: červenec–září

 

popis: Řapíky listů celeru pro ně pěstovaného jsou křupavé, šťavnaté, křehké a světle zelené. Sytěji vybarvené listy jsou vzhledem podobné těm, které má hladkolistá petržel. Mají ale oproti ní, stejně jako stonky a bulva, silné kořenité aroma a výraznou, specifickou chuť. Bulva má barvu žluto-hnědou, pískovou, někdy může být promísená zelenou.

 

účinek: Chrání a dezinfikuje trávící ústrojí, podporuje léčbu dny a revmatismu. Pozitivně působí na ledviny a močové cesty. Zpevňuje cévy.

 

využití: Skvěle se hodí k různým dipům a omáčkám. Jednoznačně patří i do boloňského ragú. Salátům a polévkám dodá nezaměnitelnou chuť a křupavý element. Mě nejvíc chutná v kombinaci s ananasem, jablkem a bílým jogurtem. Za zkoušku stojí osvěžit se čerstvou celerovou šťávou. Je také součástí koktejlů a jedinečnou chuť nabízí i samostatně, jen tak k televizi.