způsob dodání: Cuketové květy opatrně odstřihuji nůžkami a balím do papírových krabiček. Mladé plody sklízím ve velikosti 10–20 cm, dle vašich preferencí, a to ukroucením od stonku.

 

dostupnost: červen–září

 

popis: Čerstvé a včas sklizené, sytě zelené plody, mají pevnou, ale na skus jemnou a lehce stravitelnou slupku. Máslovou konzistenci krémově zbarvené dužiny bez semínek. Jsou delikátní záležitostí s mírnou, ne tolik výraznou chutí. Tu cuketa přebírá spíše od dalších ingrediencí. Stejně tak jako její květy, ze kterých je ale v případě těch samičích nutné odstranit hořký pestík. Květy jsou sytě žluté, velké klidně i přes 10 centimetrů a velice zdobné.

 

využití: Za zkoušku stojí naplnit květy sýrovou náplní nebo je obalit a konzumovat smažené. Se samotnými plody pak lze udělat téměř cokoliv. Cuketu je možné jíst syrovou, dušenou, pečenou, marinovanou, grilovanou, nakládanou. Je to skvělá náhražka mouky v dezertech. Moje oblíbená verze je použít cukety jako náhražku těstovin, které následně podávat je se sušenými rajčaty a bazalkovým pestem.