způsob dodání: Malé saláty odstřihuji co nejtěsněji u země. Neodstraňujeme zbytečně moc listů navíc, tak jak to běžně dělají jiní farmáři.
dostupnost čerstvého: duben–září
popis: Na salát poměrně malá hlávka vyrůstá ze středivého košťálu. Od středu jsou listy světlejší barvy, šťavnatější a méně výrazné chutě, v srdíčku. Směrem ven se přes sebe listy skládají řídčeji, mají tmavší a sytější zelenou barvu a jsou chuťově více výrazné. Vzhledem ke způsobu pěstování mívají naše saláty sem tam proděravěný list od škůdců. Což je ale nedělá méně kvalitními, naopak.
využití: Může tvořit základ salátů, či nahradit pečivo. Už jste si někdy zkusili namazat rybičkovou pomazánku na list salátu. Jde o lehkou večeři anebo svačinu.